Lara Schenk fotbollsspelare

”Min resa mot ett fotbollsstipendium på Harvard”

Tips och råd från en tidigare internationell student-athlete i USA

Fotbollsstipendium i USA är en otrolig möjlighet för spelare som vill både spela fotboll utomlands och studera. Tidigare student-athlete Lara Schenk blev rekryterad av Harvards fotbollslag. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och råd!

Fotbollsstipendium i USA är en otrolig möjlighet för spelare som vill både spela fotboll utomlands och studera. Tidigare student-athlete Lara Schenk blev rekryterad av Harvards fotbollslag. Här delar hon med sig av sina erfarenheter kring hur man blir rekryterad av ett toppuniversitet!


Som tidigare internationell student-athlete fick jag möjlighet att studera på Harvard med ett behovsbaserat stipendium och blev rekryterad av deras fotbollslag. Genom mina erfarenheter som idrottande student i USA har jag lärt mig mycket om de utmaningar som man kan möta under resan.

I det här blogginlägget delar jag mina insikter och tips om vad som krävs för att få ett fotbollsstipendium, baserat på mina egna upplevelser före, under och efter min tid på Harvard.

Viktiga punkter:

  • Granska behörighetskraven för ditt valda college och deras collegelag.
  • Spela på en fotbollsakademi, ett särskilt fotbollscenter eller i ett klubblag i ditt hemland, helst även i ungdomslandslaget.
  • Börja din rekryteringsprocess tidigt och ta professionell hjälp av företag specialiserade inom sport placement av student-athletes i USA.
  • Skapa en rekryteringsvideo (highlight video).
  • Bygg upp ditt CV.
Lara Schenk fotbollspelare på Harvard

Betyg och akademisk prestation

En av de viktigaste aspekterna för att få ett fotbollsstipendium, särskilt vid prestigefyllda skolor som Harvard, är akademisk prestation. Många colleges letar efter studenter som är både bra fotbollsspelare och engagerade i sina studier.

Att prestera bra i skolan under gymnasiet är avgörande för att uppfylla antagningskraven vid toppskolor i USA. Jag insåg hur viktigt detta var när jag märkte hur noggrant även mina högstadiebetyg granskades under antagningsprocessen. Det är därför viktigt för framtiden att prestera bra i skolan redan från och med nionde klass, för att visa kontinuerlig prestation och engagemang i sina studier.

Även om du inte har högsta betyg bör du ligga runt eller över genomsnittet i de flesta kurser. Dessutom bör du visa ett extra intresse för några ämnen som kan översättas till en collegeexamen senare. Till exempel gillade jag psykologi på gymnasiet och valde det som mitt huvudämne (major) på Harvard. Alltså såg jag till att lyckas bra i mina psykologikurser redan på gymnasiet, tog skolprojekten på allvar och använde möjligheterna till tvärvetenskapliga studier för att kunna fördjupa mig i ämnet.

Fotbollsfärdigheter för att få stipendium

Självklart krävs en stor talang på planen för att tillderas ett fotbollsstipendium. Collegecoacher letar efter spelare som har enastående tekniska färdigheter, taktisk förståelse, fysisk styrka samt en hög motivation och arbetsmoral.

Att spela i liga, delta i showcases och få uppmärksamhet genom utmärkelser kan öka din synlighet för under fotbollsrekryteringen. Förutom detta såg jag också till att analysera likheter och skillnader mellan europeisk och amerikansk fotbollsstil för att förbereda mig väl och bygga upp mig bättre som spelare.

Under gymnasiet spelade jag i herrlaget. Tack vare det hade jag redan robustheten och aggressiviteten hos en bra försvarare. Dock kände att jag fortfarande saknade atletismen för att vara en mer mångsidig spelare.

I mitt fall som spelare från Tyskland insåg jag att collegesystemet hade mer fokus på styrke- och konditionssessioner än min tyska fotbollsakademi. På så vis förstod jag vilka områden jag behövde förbättra, bygga upp och lägga till i mitt spel.

Ledarskap och personlig karaktär som spelare och student

Utöver betyg och spelarprestation så värdesätter skolor student athletes som visar ledaregenskaper och exemplarisk personlig och professionell karaktär. Det kan innebära att vara lagkapten, volontärarbete eller ha en hobby som visar omsorg för andra människor. Allt detta kan stärka din profil för att tilldelas ett fotbollsstipendium på vilket college som helst i USA.

Collegecoacher letar efter individer som både kommer att bidra till deras lags framgång och upprätthålla skolans värderingar. Jag gick med i studentföreningar på gymnasiet som överensstämde med mina värderingar. Jag var aktiv inom PLAN (Because I Am A Girl) som arbetade för jämställdhet över hela världen genom lokala möten, insamlingar och evenemang i skolan samt presentationer för yngre elever.

Nätverkande och exponering under rekryteringen

Rekryteringsprocessen kan upplevas som utmanande, särskilt för internationella student athletes. Jag minns att jag kände mig överväldigad av det antal amerikanska collegelag som skulle gås igenom och alla uppgifter som skulle göras i tid för att vara berättigad att spela collegefotboll i USA.

Att använda collegerekryteringstjänster, vara med på showcases och fotbollsläger, samt att direkt kontakta collegecoacher kan ge dig mer exponering och hjälpa dig att skapa kontakter. Att bygga upp en stark rekryteringsprofil med highlight videos, statistik och rekommendationer kan förbättra din synlighet och väcka intresse från  collegecoacher i USA.

Keystone Sports hittar du experter inom detta och som kommer att hjälpa dig promota dig till coacher, hantera pappersarbete och ha koll på deadlines så att du är redo att bli en student-athlete.

Antagningstester och behörighet för att studera i USA

Trots att det bara är en liten del av rekryteringsprocessen så kommer antagningsprov och tester vara en viktig del av din resa. Förutom betyg och meriter från både skolan och fotbollen så krävs ofta antagningstester som SAT eller ACT för att kunna ansöka och antas till colleges som erbjuder fotbollsstipendier.

Att förstå testkraven och förbereda sig noggrant kan öka dina chanser att uppfylla behörighetskraven. Jag tog SAT lite för lätt först och förberedde mig inte under en längre tid, så gör inte mitt misstag. Ämnena och innehållet på provet liknar gymnasieskolas läroplan, men jag rekommenderar att öva på typen av frågor och tiden för varje avsnitt mycket mer än själva provinnehållet.

Ekonomiskt stöd och stipendim för idrottare

Även om idrottsstipendier kan minska kostnaden avsevärt för att studera i USA är det viktigt att se vilka andra former av ekonomiskt stöd som du kan få. Att fylla i Free Application for Federal Student Aid (FAFSA) och se vilka andra stipendiemöjligheter kan hjälpa att minska den ekonomiska bördan. Som student från Sverige kan du dessutom ansöka om CSN för utlandsstudier.

En annan viktig del är att förstå villkoren för ditt stipendieerbjudande för att hantera förväntningar och planera för framtiden. Även om detta kanske inte är fallet om du erbjuds ett fullt fotbollsstipendium, är mitt råd ändå att undersöka andra alternativ och vägar ifall du bestämmer dig för att sluta spela fotboll under din collegetid eller får en karriärsavslutande skada.

Lara Schenk collegefotboll på Harvard

Genom att navigera rekryteringsprocessen effektivt, förbereda sig väl och prestera optimalt på planen och i skolan kan du maximera dina chanser att förverkliga den fantastiska möjligheten som ett fotbollsstipendium innebär.

Som en tidigare student-athlete kan jag bara rekommendera att använda fotbollen för att öppna dörrar till colleges som du kanske inte tidigare har tänkt på och se världen genom din sport. Fotbollsstipendier låter dig inte bara spela fotboll i USA, utan dessutom fokusera på dina studier och bygga upp en lovande framtid – utan att behöva stoppas av studiekostnaderna.

Dela artikeln:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

About the author

Lara Schenk

Lara Schenk, idrotts- och utbildningskonsult på Keystone Sports, har en kandidatexamen i psykologi från Harvard University och spelar fotboll på professionell nivå för det regerande belgiska laget RSC Anderlecht. Genom att arbeta och studera inom psykologi och könslikhet inom idrott, använder hon sin plattform för att förbättra utbildnings- och marknadsföringsmöjligheter samt välbefinnandet för idrottare.

Fler nyheter