Jag är
skidåkare

Become a tennis student-athlete in the US or Canada.

 

Föreställ dig att studera på college samtidigt som du får full support att utvecklas som skidåkare. Gör din dröm till verklighet med ett skidstipendium i USA och Kanada!

SKIDÅKNING

SKIDÅKNING

Keystone Sports är Europas ledande företag inom collegerekrytering och består av 8 agencies. Vi gör det möjligt för internationella studenter att bli rekryterade och tilldelas idrottsstipendium i USA och Kanada. Genom åren har vi gjort det möjligt för över 14 000 idrottare att kombinera sin passion med högre utbildning i Amerika. Vill du bli en student-athlete och få tid till skidåkningen samtidigt som du studerar i USA? Vi hjälper dig att få ett skidstipendium och förverkliga din dröm!

Ansökan

Fyll i intresseanmälan och få en gratis utvärdering av dina möjligheter av våra experter

Kontrakt

Kontrakt med Keystone Sports och en skräddarsydd college action plan

Förberedelse

Ansökningstest-prep, betygsutvärdering, ansökningsprofil samt val av college och divison

Planering

Visum, researrangemang och hjälp med ansökningsprocessen

Support

Fortsatt stöd och support på college

Vill du veta mer om de olika stegen, från intresseanmälan till registrerad student-athlete på college i USA? Se hela processen här.

Skidstipendium:

Kombinera collegeskidåkning med studier i USA

Har du en passion för skidåkning men drömmer också om att studera i USA eller Kanada? Få det bästa av två världar med ett skidstipendium! Genom åren har Keystone Sports placerat skidåkare vid universitet som University of Denver, Harvard University, Michigan Technological University och Saint Michael’s College – skolor kända för att ha några av de bästa skidlagen på collegenvå. Gör dig redo att tillbringa tid i backarna och skidspåren samtidigt som du tar en kandidatexamen!

Genomsnittligt stipendium
24.401
Stipendium totalt i US dollar
796.000.000
Antal full ride stipendium
1.605

Top 5 av våra skidåkare som studerar i USA

Mads Grøholdt

Harvard University

Mikkel Katla

Michigan Tech University

Selma Andersen

University of Denver

Astrid Bakke

Saint Michael’s College

Anna Espeli

University of Denver

Vad är college-skidåkning?

College-skidåkning innebär ett program för skidåkning som erbjuds på universitet och colleges i USA och Kanada. Dessa program ger idrottande studenter möjlighet att tävla i olika skiddiscipliner, som alpin och längdskidåkning, samtidigt som de läser mot en univerrsitetsexam. Med college-skidåkning behöver du alltså inte välja mellan högre utbildning och din passion – du får tillgång till det som behövs för att lyckas med båda!

Olika typer av skidåkning

cross country skier

Längdskidåkning

Längdskidåkning är en populär vintersport som kommer från Skandinavien. Disciplinen är både mångsidig och utmanande, eftersom längdskidåkning kan utföras på platta, uppförs- och nedförsbackar. Längdskidåkning delas upp i klassisk stil och fristil, där varje stil har sina egna tävlingar.

Eftersom det är en vintersport ligger de flesta collegelag för längdskidåkning i områden med stabilt snötäcke och omfattande skidspår. Detta inkluderar stora delar av Kanada, nordöstra och mellanvästra USA, Rocky Mountains och nordvästra USA, som Alaska och Washington.

Alpine skier

Alpin skidåkning

Alpin skidåkning är en bred kategori som består av slalom, storslalom, störtlopp och Super-G. Som alpinskidåkare för ett collegelag kommer du att träna och tävla i flera skidgrenar. Finslipa dina svängar i slalom och fokusera på att förbättra din hastighet i störtlopp. Efter fyra år av alpin skidåkning på college kommer du att ha en stor verktygslåda med tekniker och erfarenheter från backarna!

Precis som med längdskidåkning finns de skolor som erbjuder skidstipendier för alpin skidåkning framförallt i områden med bra skidförhållanden och backar, såsom nordöstra och mellanvästra USA, Rocky Mountains och nordvästra Kanada.

Vad täcker ett stipendum för skidåkning?

Stipendium för skidåkning täcker exempelvis undervisningsavgift samt kostnader för boende, mat och kurslitteratur. De kan också inkludera utgifter som rör din skidåkning, såsom utrustning, tävlingsavgifter, resor till tävlingar och övriga träningskostnader.

Idrottsstipendier, inklusive skidstipendier, kan vara antingen delvis eller fullt finansierade. Ett delvis stipendium täcker en del av kostnaderna, vilket vanligtvis är mellan 60–80 % av den totala kostnaden. Fullt stipendium (“full rides”) täcker alla kostnader för att åka skidor och studera på college I USA. Hur mycket stipendium du får beror på faktorer som college-divisioner och enskilda skolor.

Skidstipenium för män

För män täcker skidstipendier i genomsnitt 60–80 % av kostnaderna för att åka skidor och studera i USA, men fullt finansierade stipendier finns också tillgängliga. För herrarnas skidåkning i NCAA Division I och II kan 6,3 stipendier per lag fördelas.

Skidstipendium för kvinnor

Skidstipendium för kvinnor täcker i genomsnitt mellan 70–90 % av kostnaderna, och det är inte ovanligt att kvinnliga skidåkare får full ride scholarships som täcker samtliga kostnader. I NCAA Division I- och II-program för kvinnor kan totalt 7 stipendier delas ut per lag.

5 proffsskidåkare som tidigare varit student-athletes

Inom college-skidåkning finns en nivå för alla, och som skidåkande student har du möjlighet att forma din framtid efter college. College-skidåkning är ett fantastiskt sätt att utvecklas som skidåkare och tävla internationellt samtidigt som du tar en examen, men det är också en utmärkt väg om du siktar på en professionell karriär.

Många framgångsrika skidåkare är tidigare idrottande studenter:

Lindsey Vonn

University of Denver

Bode Miller

University of New Hampshire

Simi Hamilton

Middlebury College

Kikkan Randall

University of Alaska Anchorage

David Chodounsky

Dartmouth College

En typisk dag som idrottare på college med ett skidstipendium

Möjligheten att kombinera idrott och högre utbildning är en stor fördel med det amerikanska collegesysteme som är svårt att hitta i andra länder. För många utanför USA kan systemet verka som en helt ny värld, och det kan vara svårt att föreställa sig hur livet som skiåkare på college ser ut. För att ge dig en inblick har vi beskrivit en typisk dag för en skidåkande student-athlete:

Som skidåkande college-student kan du räkna med tidiga morgnar. Träningar och träningspass sker ofta innan lektionerna i skolan för att undvika schemakrockar och se till så att hela skidlaget kan delta. Efter morgonträningen fortsätter dagen precis som för vilken student som helst. Du går på föreläsningar på campus, som kan pågå till sent på eftermiddagen. Beroende på säsongen kan eftermiddagarna ha ytterligare skidträning – det kan vara träning ute I backarna eller skidspåren, barmarksträning, gympass eller olika teamaktiviteter. Självklart måste du också ägna tid åt skolarbete, till exempel att plugga till tentor, göra uppgifter och förbereda dig inför kommande föreläsningar.

Skidsäsongen för college löper från mitten av november till april, med de nationella mästerskapen i mars. Under lågsäsongen fokuserar du främst på barmarksträning under hösten och ibland sommarträning. College-skidåkning har sina egna tävlingsserier beroende på division, och du tävlar både som individ och som en del av ditt collegelag. Under tävlingssäsongen är schemat intensivt med både träningar och tävlingar. Dessa kan vara planerade på helger men även vardagar. Det betyder att du behöver planera din tid noggrant för att kunna prestera på topp både som skidåkare och student.

Att balansera studier med idrottsträning, tävlingar och dagliga sysslor kan vara utmanande i början som student-athlete. Men med tid och erfarenhet blir du en mästare på att time management! Att lära sig planera sin tid kommer inte bara att vara värdefullt under din tid som student på universitetet, utan också i din framtida karriär, oavsett bransch.

FAQ: Om college-skidåkning och skidstipendier

Heltäckande stipendium (full rides) för skidåkning är ovanliga men inte helt omöjliga att tilldelas. Tänk på att många skidprogram rekryterar internationella åkare och erbjuder delvisa stipendier som ändå täcker en stor del av kostnaderna för att studera utomlands. Dessa delvisa stipendier täcker ofta 60-80% av Cost of Attendance (COA). Som student från Sverige kan du dessutom få stöd från CSN.

Även om topprestation och en imponerande meritlista är viktiga för att fånga en collegecoach uppmärksamhet, så erbjuder många program även idrottsstipendier till internationella studenter som visar på potential och stort engagemang. Det fina med college-skidåkning är att det finns en nivå för alla. Siktar du på att bli proffs efter college, eller älskar du bara att åka skidor och vill utvecklas inom din sport medan du studerar? Keystone Sports skidexperter hjälper dig att hitta rätt college, division och skidlag som passar dina färdigheter och mål. Vi placerar idrottare i olika divisioner, inklusive NCAA Division I-III, NAIA och JUCO.

Att hitta rätt college är ett stort och avgörande steg för student-athletes. De flesta skolor med program för skidåkning finns i områden i USA och Kanada med bra förhållanden för vintersport. Att hitta rätt matchning kan dock vara svårt utan experthjälp och stöd. Med Keystone Sports breda erfarenhet och nätverk av college och universitet över hela Amerika specialiserar vi oss på att matcha dig med en skola där du kommer få uppleva fyra otroliga år av ditt liv!

College-skidåkningssäsongen pågår vanligtvis från mitten av november till april, medan den internationella skidsäsongen sträcker sig över hela året. Det betyder att du som idrottande student kan delta i internationella tävlingar under sommaren och skollov.

Låter det spännande att utvecklas som skidåkare, studera utomlands och träffa andra studenter från hela världen? Fyll i Keystone Sports gratis intresseanmälan för att ta reda på dina möjligheter att idrotta och studera i USA med ett skidstipendium.

Maria Kilset

skiing placement expert

Linus Månsson

Esports placement expert

Ta det första steget för att bli en student-athlete nu!

#Beakeystone

Vill du lära dig mer och få en unik inblick i collegeidrott, livet som student-athlete och hur det är att plugga i USA? Läs mer I artiklarna nedan: