Hur jag fick ett D1 simstipendium i USA
Passionen som ledde till ett stipendium för simning på college
Få en unik inblick i D1-simning tack vare Keystone Sports ambassadör Helena Robla –collegesimmare och journalistikstudent vid Northern Arizona University. D1, eller Division 1, är den högsta nivån inom collegeidrott enligt NCAA-systemet. Läs Helenas inspirerande berättelse om hur hon gick från simlektioner som barn till att upptäcka collegesimning och tilldelas ett D1 simstipendium i USA.
Förra veckan var jag och resten av simlaget i New Mexico på tävling. Vi behövde använda tävlingsdräkterna istället för våra vanliga simdräkter – de dräkterna som vi annars använder på de mindre tävlingarna. Dräkterna är ganska dyra och slits vanligtvis snabbt, så de flesta simmare använder sina nyare dräkter för de viktigaste tävlingarna under säsongen. Jag ville inte använda min nyaste dräkt, så jag tog en från lagets omklädningsrum. När simmarna i collegelaget tar examen och vet att de inte kommer att fortsätta simma, lämnar de ofta kvar sina tävlingsdräkter till de andra simmarna.
Dräkten var en gammal Speedo-modell, helt svart förutom axelbanden och ett av benen som var knallrosa. När jag såg den visste jag direkt vilken dräkt det var. Det var dräkten som jag hade drömt om att få bära när jag var yngre. Dräkten som mina idoler, som Mireia Belmonte, bar; och dräkten som de äldre tjejerna på simklubben använde på tävlingar som jag själv hoppades på att få vara med på en dag.
Innan tävlingen visade jag dräkten för min coach och sa, ”om jag kunde ringa till mitt 12-åriga jag och berätta att jag just nu tävlar i USA och har på mig den här dräkten så skulle hon bli så exhalterad att hon antagligen inte skulle kunna sova på en hel vecka.”
Men det har definitivt varit en lång resa att komma dit jag är idag: journaliststudent på ett simstipendium vid Northern Arizona University (NAU). Så låt mig berätta hur det hela började.
Från simlektioner som barn till tävlingssimning
Jag började simma när jag var bara ett år gammal och fortsatte med simlektioner tills jag var sju. För att vara helt ärlig så hatade jag de lektionerna. Men på grund av min skolios rekommenderade läkara att jag fortsatte simma, och mina föräldrar anmälde mig istället till den lokala simklubben. Jag fastnade då direkt för sporten.
Jag var inte så bra i början, men när jag väl började komma in i det kunde jag också börja se resultat. När jag var 12 år bytte jag lag från min lokala klubb till ett större lag i staden där min mormor bodde. Den säsongen kvalificerade jag mig till mitt första nationella mästerskap för juniorer.
Att ta sig till träningen var en timmes bilresa, och mina föräldrar körde mig de dagarna som de kunde. Om de inte kunde köra så var jag tvungen att träna på egen hand i den lokala simbassängen. De turades om att köra mig till träningen varje vecka i tre år. Jag vilade, åt middag och pluggade under bilresorna.
Vad som inspirerde mig till att simma på college i USA
När jag blev äldre började skolan bli svårare och jag insåg att jag inte skulle kunna fortsätta med den nuvarande rutinen. Så vid 15 års ålder ansökte jag och fick ett stipendium på ett idrottsteknificeringscenter. Jag var där de sista tre åren av gymnasiet och bodde med andra simmare. Vi tränade och gick i skolan tillsammans under veckan, och åkte hem på helgerna.
Runt den tiden började jag fundera på vad jag ville göra efter gymnasiet –flytta till USA och simma på college. Min klubb hade ett par äldre simmare som hade studerat där, och några var fortfarande där och flög tillbaka till Spanien för att tävla i mästerskap med oss andra. De hade så mycket bra erfarenheter därifrån att jag ville dit ännu mer.
Hur Keystone Sports guidade mig under collegerekryteringen
På ett mästerskap som 16-åring blev jag kontaktad av Javi från Keystone Sports Spain. Han sa att med mina tider skulle jag troligtvis kunna få ett simstipendium för en division 1 skola i USA.
Vi hade ett möte med mina föräldrar och fick veta mer om hur rekryteringsprocessen såg ut och hur de skulle kunna mig att hitta en skola som passade mig. Det tog ett tag att övertyga min mamma, men hon insåg till slut hur mycket jag ville göra detta och vilken stor möjlighet det var. Jag började min rekryteringsprocess sommaren innan mitt sista år på gymnasiet tillsammans med Diego från Keystone Sports team.
Det var lite läskigt i början, men Diego hjälpte mig att skapa en profil som jag kunde skicka till collegecoacher, skapa en highlight-video med några av mina lopp och hjälpte mig att skriva mejl som jag kunde skicka för att presentera mig för de coacher som var intresserade av att rekrytera mig till sina collegeteam.
När han skickade ut min profil började coacherna att höra av sig. Efter det började jag hade jag kontakt med dem via mejl, därefter telefonmöten och videosamtal. Jag var lite nervös inför de första mötena, men efter att ha lärt känna coacherna lite bättre och förstått vad jag kunde förvänta mig under mötena blev det hela mycket lättare.
Testprep inför SAT och TOEFL
Medan jag fortfarande hade kontakt med olika skolor och coacher började jag förbereda mig inför SAT. SAT är ett viktigt steg under rekryteringsprocessen för collegeidrott, eftersom många colleges och universitet kräver goda resultat för att bli antagen och för att få ett stipendium. Testet är uppdelat i en mattedel och en del med läsförståelse och skrivande. Jag var lite nervös innan eftersom jag aldrig hade gjort ett liknande test. Men jag hittade många bra resurser på nätet för att förbereda mig och gjorde även övningstester via College Boards officiella webbplats, vilket gjorde att jag kände mig redo.
Det andra provet jag var behövde att ta var Test Of English as a Foreign Language, eller TOEFL. Detta test är uppdelat i fyra delar som testar dina läs- och hörförståelse samt muntliga- och skrivfärdigheter. Även när det gäller TOEFL fanns det mycket resurser på nätet för att förbereda sig.
Vikten av en bra relation med coachen vid val av skola
De erbjudna simstipendierna samt utbildningsprogrammen och skolornas lägen påverkade definitivt mitt val av universitet. Men det som till slut fick mig att välja NAU var relationen med coach Andy. Jag visste att jag inte skulle kunna se campus i verkligheten. Detsamma gällde att träffa mina framtida lagkamrater, professorer och allt annat på skolan. Det enda jag visste att jag skulle ha en bra uppfattning om vid val av skola var hur jag kände för coachen.
Vissa collegecoacher verkade genuint intresserade av att lära känna mig både som person och idrottare, och Andy var definitivt en av dem. Han påminde mig om mina simtränare hemma och utifrån våra samtal förstod jag skulle gilla hans tränarstil. Jag var tveksam till att förplikta mig till en skola, men när jag väl gjorde det visste jag att jag hade gjort rätt val.
När jag hade fattat mitt beslut var det enda som återstod att fylla i de papper som universitetet krävde och ansöka om studentvisum. Tack och lov fanns Diego där för att hjälpa till med allt och det gjorde det mycket enklare!
Ta det första steget mot ett simstipendium med Keystone Sports
Vill du också ta din simning till nya höjder samtidigt som du pluggar på college? Vi på Keystone Sports gör det möjligt! Våra experter har hjälpt simmare att rekryteras av coacher och skolor inom alla NCAA-divisioner, NAIA och JUCO. Vi finns här för att guida och stötta dig under hela resan mot ett simstipendium.
Fyll i vår intresseanmälan och få en gratis utvärdering av dina möjligheter att få ett stipendium.
Dela artikeln:
Fler nyheter
Lene Mary Bolkesjø Hovda, vinnare i norska tennissmästerskapen
Lene Mary Bolkesjø Hovda, för närvarande en student-athlete med tennisstipendium i USA, är ny mästare i norska tennismästerskapen!
”Min resa mot ett fotbollsstipendium på Harvard”
Fotbollsstipendium i USA är en otrolig möjlighet för spelare som vill både spela fotboll utomlands och studera. Tidigare student-athlete Lara Schenk blev rekryterad av Harvards fotbollslag. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och råd!
Sommar-OS: Toppidrottare som också glänste som Student-Athletes i USA
Collegeidrott i USA har en stark tradition av att bygga upp framtida sportstjärnor. Nu när OS närmar sig, lyfter vi fram idrottare som tävlar i Paris och som har gjort ett starkt intryck inom collegeidrott under sina tidiga karriärer.