A Day in Life: Damfotbollspelare på college i USA

Få en spännande inblick i hur en typisk dag kan se ut för en student-athlete med fotbollsstipendium

Hur ser egentligen en typisk dag ut för en idrottande student i USA? Läs Olivia Appelbergs tredje inlägg om hur en vanlig dag ser ut för henne som damfotbollsspelare på college!

Hur ser egentligen en typisk dag ut för en idrottande student i USA? Olivia Appelberg är Keystone Sports ambassadör och spelar collegefotboll på Averett College i Virginia. Läs hennes tredje inlägg om hur en vanlig dag kan se ut för henne som damfotbollsspelare på college!Studieplanering som fotbollspelare på college

Jag går just nu mitt första år på college där jag läser en major i Communications och spelar collegefotboll i NCAA division 3. En typisk dag för en student-athlete kan vara ganska krävande. Det gäller att man är strukturerad och hittar en bra balans mellan träning, collegestudier och andra saker man kan vilja tänkas hitta på utöver skolan och fotbollen.

Innan terminen börjar får du sitta tillsammans med en så kallad “advicer” från skolan som kommer att hjälpa dig att hitta de kurser som du vill och behöver läsa för att kunna ta en examen för din major. Det vanligaste är att studenter läser fem kurser per termin. Alltså läser du inte en kurs i taget som du vanligtvis gör på ett svenskt universitet, utan flera kurser parallellt. Det betyder att man kan ha två till tre lektioner per dag. De dagarna jag börjar klockan 08.00 är jag klar med båda mina lektioner innan lunch och har hela eftermiddagen fri till annat, exempelvis träningar.

Träning och vardagsrutiner för student-athletes

Två dagar i veckan har vi styrketräning på gymmet med laget klockan 06.00 på morgonen. Eftersom alla spelare har olika scheman och lektioner är det enklast att få till ett träningspass där alla kan delta på tidigt på morgonen. Tre av fem dagar har jag min första lektion klockan 09.10 på morgonen och de andra två dagarna klockan 08.00.

Under säsongen tränar vi sex dagar i veckan plus två till tre matcher. Vi har träning i princip varje eftermiddag efter skolan. Efter det går laget ofta tillsammans och äter middag i skolans cafeteria innan alla går hem till sig.

Alla freshmans (förstaårsstudenter) bor i dorms (studentkorridor). Alla rummen ser likadana ut och man delar dem vanligtvis med en annan person. I rummet finns alltid en säng, skrivbord, stol, byrå och någon typ av garderob.

College team practice

Schema för hur en dag kan se ut för en idrottande student på college:

Morgon:
06.00 – 07.00: Styrketräning med laget
07.30: Frukost

Förmiddag:
08.00 – 12.00: Lektioner och akademiska studier

Lunch:
12.00 – 13.00: Lunchpaus. Antingen äta själv eller i cafeterian på campus

Eftermiddag:
13.00 – 15.00: Ledig tid till studier eller övrigt
15.00 -17.00: Fotbollsträning

Kväll:
17.30: Middag
18.30 – 22.00: Ledig tid till studier eller övrigt

Det är viktigt att nämna att schemat kan variera beroende på lagets schema för matcher, resor och andra åtaganden. Oavsett är det viktigt att hitta en bra balans mellan fotboll och studier för att lyckas inom damfotboll på college.

Skolan och ansvar som idrottande student

Matcherna som vi spelar är både på vardagar och på helger. Har vi exempelvis en bortamatch fyra timmar bort en onsdag kommer vi mest sannolikt lämna tidigt på morgonen eller förmiddagen. Det betyder att du kan missa lektioner och föreläsningar i skolan om du har bortamatch. Därför måste du ta fullt ansvar och själv kontakta läraren som har kursen som du kommer missa lektioner i. ”Jag har en bortamatch på onsdag och kommer dessvärre missa lektioner, finns det något som jag kan göra hemifrån istället?”.

Lärare på college i USA är ofta väldigt förstående när det gäller idrottande studenter eftersom de är medvetna om hur mycket träningar och matcher vi har. Så länge du informerar läraren om att du inte kommer delta på lektioner så kommer du inte få ogiltig frånvaro.

Bortamatcher och resor med collegelaget

Bortamatcher är väldigt roliga eftersom man ibland får åka iväg lite längre och se andra platser i USA. På bussresorna finns det alltid snacks och dricka som laget själva får önska och vi stannar alltid för mat på vägen som skolan betalar för.

College student-athletes on the bus

Förra säsongen åkte vi hela vägen till Virginia Beach för att spela en match. Matchen var på lördag eftermiddag men vi åkte upp redan på fredagen efter lunch. När vi kom dit checkade vi in på hotellet vi skulle spendera natten på och vi bodde tre spelare i varje rum. Efter det fick vi tid vara på stranden och bada innan vi gick ut och åt middag alla tillsammans. Eftersom vi hade match dagen efter gick vi och lade oss tidigt på kvällen och morgonen efter fick vi i oss en stor frukost innan det var dags att spela. Att åka iväg för bortamatcher gör gott för lagsammanhållningen. Som lag får vi spendera extra tid tillsammans och göra roliga saker ihop.

 

Låter det spännande att spela fotboll utomlands på college? Med ett fotbollsstipendium får du hjälp att täcka både studiekostnader i USA och allt som rör fotbollen för att kunna utvecklas som spelare. Fyll i vår intressenmälan så utvärderar Keystone Sports dina chanser att få ett fotbollsstipendium i USA – helt utan kostnad eller åttaganden!

Dela artikeln:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

About the author

Paulina Romo

Paulina Romo, SEO Specialist på Keystone Sports, har en masterexamen i företagsekonomi och erfarenhet inom ridsport, med inriktning dressyr. Med internationell erfarenhet från studier och arbete i Sverige, Sydkorea, Tyskland och Spanien, bidrar Paulina med en mångsidig mix av kunskap och perspektiv inom internationell marknadsföring och SEO.

Fler nyheter