Two female college soccer players on soccer field

Fotboll i USA och Sverige: Skillnader för dig som spelare

Lär dig mer om hur collegefotboll inom NCAA Divison 3 kan skilja sig från fotboll i Sverige

Är du nyfiken på skillnaderna mellan att spela fotboll i USA mot att spela i Sverige? Läs nästa artikel av Keystone Sports ambassadör Olivia Appelberg. Olivia spelar collegefotboll i USA och ger en djupdykning i skillnaderna!

Är du nyfiken på skillnaderna mellan att spela fotboll i USA mot att spela i Sverige? Läs nästa artikel av Keystone Sports ambassadör Olivia Appelberg. Olivia spelar collegefotboll inom NCAA Division 3 på Averett University i USA och ger en djupdykning i skillnaderna!

Unikt system för collegefotboll

Fotboll på college i USA skiljer sig väldigt mycket från resterande delar av världen. I Sverige är lagen uppdelade mellan divisioner utefter prestation och nivå. Det innebär att serierna alltid är förhållandevis jämna. Spelar du inte så bra i din division ett år riskerar du att få spela en lägre division året därefter. Spelar du däremot bättre så kan du få möjlighet att gå upp i division.

I USA och inom collgeidrott är divisionerna istället ”låsta” till skolorna. Vilken division skolan tillhör beror på antalet stipendium som skolan är villig att dela ut till student-athletes. Det handlar alltså delvis om ekonomi, men det innebär absolut inte att de ”rikaste” lagen är de som är bäst.

Collegedivisoner och "conferences"

Inom collegefotboll och inom NCAA’s system finns de tre divisionerna D1, D2 och D3. Utöver NCAA finns även NAIA samt JUCO, vilket är Junior College. Inom de olika divisionerna runt om i USA finns det över 1000 lag, både inom dam- och herrfotboll. Alla kan ju såklart inte möta alla och därför har man delat upp lagen i divisionerna i olika “conferences”.

”Conferences” är som olika ligor. Ligorna är oftast geografiskt uppdelade så att lagen inte ska behöva åka alldeles för långt för sina bortamatcher. Inom varje division finns runt 30 conferences med cirka 8-14 lag i som mest. Vinner du ditt conference spel går du vidare till slutspel där du får möta vinnande lag från andra ligor.

Vinner man conference slutspelet har man möjlighet att gå vidare till National Championship Tournament. Vissa lag som inte vinner sin conference går ändå vidare till det nationella slutspelet om de högt rankade. Det är totalt 64 lag inom NCAA som spelar slutspelet, och NAIA har sitt eget nationella Championship slutspel.

Two female college soccer players on soccer field

Fotbollsåret på college

En annan stor skillnad mellan collegefotboll och fotboll i Sverige är uppbyggnaden av kalenderåret. I Sverige delar vi upp fotbollsåret i två säsonger: en vårsäsong och en höstsäsong. Vårsäsongen börjar vanligtvis i mars eller april, och höstsäsongen i slutet av augusti eller september.

Innan dess spelas ofta träningsmatcher mellan lagen som senare skall komma att
mötas. Alla lag i divisionen spelar mot varandra två gånger, en på våren och en på hösten och i snitt spelar alla lag 1-2 matcher i veckan. De lagen som efter höstens matcher ligger i toppen går vidare till slutspel och får möta andra vinnande lag.

I USA ser kalendern istället väldigt annorlunda ut. Fotbollen drar igång med en kort försäsong i början av augusti där ett fåtal träningsmatcher spelas. I mitten eller slutet av månaden drar den riktiga serien igång och håller på fram till slutet av oktober. Den ordinarie säsongen håller alltså på i cirka två månader där lagen spelar 2-3 matcher per vecka.

När november börjar närma sig börjar vid eventuell kvalificering av Conference Championships och håller månaden ut. Efter detta kommer en paus över december och i januari startar försäsongen. Under våren är det färre träningsmatcher och det är oftast mindre träningar. Så det gäller att man tar ett personligt ansvar utanför fotbollsträningarna för att hålla sin toppform.

Träningsschema för collegefotboll

Ett D3 lag på college hade kunnat ha följande träningsschema:

Höst (säsong):
Måndag – Styrketräning (gym) + Fotbollsträning
Tisdag – Fotbollsträning
Onsdag – Match
Torsdag – Fotbollsträning
Fredag – Styrketräning (gym) + Fotbollsträning
Lördag – Match
Söndag – Ledigt
Måndag – Match

Vår (försäsong):
Måndag – Styrketräning (gym)
Tisdag – Fotbollsträning
Onsdag – Ledigt
Torsdag – Fotbollsträning
Fredag – Styrketräning (gym)
Lördag – Ledigt
Söndag – Ledigt

Jag förstår att det kan kännas som en stor mängd träning som tar mycket av ens tid, men tro mig, höstsäsongen är den roligaste tiden på hela året. Man får spendera otroligt mycket tid med sitt lag och man kommer varandra väldigt nära. Man får också se olika delar av USA och andra universitet när man åker på bussresor till alla bortamatcher, där man ibland till och med kan få övernatta.

Allt handlar om att planera sin tid och sina studier. Så länge du planerar bra kommer du lyckas prestera både på plan och i klassrummet. Du kommer även ha tid att umgås med vänner och hitta på andra roliga saker utöver fotbollen.

Fördelar med att spela fotboll utomlands på college

Den absolut största fördelen med collegefotboll enligt mig är all den support man får som spelare. Trots att nivån jag spelar på nu på college är ungefär densamma som hemma i Sverige så får jag spela på stora anläggningar med mycket publik och prestige. Jag får mitt namn uppropat i högtalare, får sjunga USA:s nationalsång innan varje match. Både kommentatorer och fotografer är på plats för att
rapportera matcherna.

Dessutom tar de skador och rehab på betydligt större allvar inom collegesportsystemet. Alla skolor har egen anläggning med utbildade “ATR:s (Athletic Trainors) och resurser som kan hjälpa dig som student-athelte oavsett vilken typ av skada du råkar ut för. Att idrotta på college är otroligt roligt och jag skulle rekommendera alla som har möjlighet att göra samma sak!

Allt gott,
Olivia


Vill du också få uppleva hur det är att spela collegefotboll och plugga i USA med hjälp av ett fotbollsstipendium? Fyll i vår intresseanmälan och få en gratis utvärdering av dina chanser att tilldelas ett idrottstipendium!

Dela artikeln:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

About the author

Paulina Romo

Paulina Romo, SEO Specialist på Keystone Sports, har en masterexamen i företagsekonomi och erfarenhet inom ridsport, med inriktning dressyr. Med internationell erfarenhet från studier och arbete i Sverige, Sydkorea, Tyskland och Spanien, bidrar Paulina med en mångsidig mix av kunskap och perspektiv inom internationell marknadsföring och SEO.

Fler nyheter