Olivia Appelberg playing college soccer

Möt Keystone Sports ambassadör Olivia Appelberg

Läs mer om Olivia som spelar collegefotboll och studerar kommunikation i USA!

Möt Keystone Sports ambassadör Olivia Appelberg! Olivia spelar collegefotboll och studerar kommunikation på Averett University i Virginia. Läs mer om Olivia i hennes introinlägg!

Vägen mot collegefotboll i USA

Mitt namn är Olivia Appelberg. Jag är 20 år och från Stockholm. Just nu studerar mitt första år på Averett University i USA med ett fotbollsstipendium. Utöver studierna spelar jag collegefotboll och är kapten för tjejfotbollslaget på skolan. Detta var den främsta anledningen till att jag ville åka och studera på college från första början.

Fotbollen har varit med mig hela livet och har bidragit med otroliga mängder glädje, vänskap och kärlek till mitt liv. Efter att jag tog studenten sommaren 2022 jobbade jag och reste i ett år. Det var då av ren slump jag fick upp en av Keystone Sports annonser på Instagram. Jag bestämde mig för att fylla i intresseanmälan och mindre än en vecka senare fick jag svar.

Att spela collegefotboll i USA var något jag hade tänkt på i flera år men aldrig varit säker på om det faktiskt skulle bli av. När jag sedan startade processen med Keystone Sports insåg jag snabbt att det var något som jag verkligen ville göra.

Från highlightvideo till rekryterad

Jag började filma mina matcher i klubblaget jag spelade för, och tillsammans med annat material från tidigare års matcher satte jag ihop min egen “highlight video”. Detta är en rekryteringsvideo som används för att marknadsföra dig som fotbollspelare till collegecoaches i USA.

Efter några månader började coacher från olika skolor att höra av sig till mig och var intresserade av att prata med mig via virala möten. Efter flera möten hittade jag tillslut den skolan som jag trodde skulle passa mig bäst. Då började nästa steg av processen: att välja vad jag ville plugga, var jag skulle bo och när jag skulle åka.

Den 11:e augusti 2023 satte jag mig på planet från Sverige, väldigt exalterad men nervös. Nu har jag varit student-athlete i USA i sex månader, och jag älskar det.

Olivia Appelberg soccer player at college

Att plugga på collge i USA

På gymnasiet läste jag det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ledarskap och kommunikation. Av den anledningen valde jag att studera kommunikation även här.

Under det första och andra året av college finns det en del “allmänna” kurser. Detta är kurser som alla studenter måste läsa oavsett vilken major (program) de läser, såsom engelska och matte. Efter det får du som student mer frihet och kan själv välja vilka kurser från ditt program som du vill läsa, och även när du vill läsa dem.

Innan jag åkte till USA var jag lite nervös för hur skolan och klasserna skulle gå. Skulle de vara svårare än hemma? Skulle jag förstå allt som lärarna sa på engelska? Mitt enkla svar till alla som underar över detta: ni kommer att klara av skolan.

Jag skulle jämföra mitt första år på college som ett extra år på ett svenskt gymnasium. Självklart påverkas nivån av att allt är på engelska men tro mig, man vänjer sig fort och efter ett tag kommer man inte ens tänka på att alla pratar ett annat språk än svenska.

Stegen mot flytande engelska

Som liten tyckte jag att det var jobbigt med engelska i skolan. Jag kände mig osäker och var rädd för att prata. Om någon hade sagt till mig då att jag skulle bo i USA i framtiden, spela fotboll i ett lag där ingen förstår svenska och att jag skulle prata engelska på varje lektion, så hade jag inte trott att det var sant. Men idag står jag här och gör allt detta, och det känns så otroligt bra.

Jag vet att engelskan är en rädsla många har innan de bestämmer sig för att börja på college i USA, och det hade jag med. Men idag är jag så otroligt tacksam för att jag ändå bestämde mig för att åka. Nu pratar jag engelska flytande utan någon brytning och jag kommer ha stor nytta av detta resten av mitt liv. Utöver detta får jag med mig mängder av erfarenheter, upplevelser, lärdomar och vänner. 

Student-athlete Olivia Appelberg holding a pumpkin

Under de kommande månaderna så kommer jag att skriva och publicera fler blogginlägg tillsammans med Keystone Sports. Jag kommer berätta om allt från att spela fotboll på college, skola, kultur och vänner, till hur man tar sig till college som fotbollsspelare. Allt för att uppmuntra fler att gå i samma fotspår som jag har gjort och få uppleva otroliga erfarenheter och få minnen för livet.

Jag hoppas att ni ser fram emot och läsa de kommande inläggen. Vill ni se mer av mig och mitt liv som idrottande student på college, eller har några frågor fram tills dess, kan ni kontakta mig på uppgifterna länkande nedan.

Allt gott,

Olivia

 

Email: olivia.appelberg@hotmail.se

Instagram: oliviaappelberg

 

Håll utkik efter fler inlägg av Olivia för att få en unik inblick i hur det är att vara en student-athlete i USA! Vill du också spela fotboll medan du studerar på college? Få mer info om hur just du kan spela collegefotboll och tilldelas ett fotbollsstipendium. Fyll i Keystone Sports intresseanmälan – vi utvärderar dina chanser helt gratis!

Dela artikeln:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

About the author

Paulina Romo

Paulina Romo, SEO Specialist på Keystone Sports, har en masterexamen i företagsekonomi och erfarenhet inom ridsport, med inriktning dressyr. Med internationell erfarenhet från studier och arbete i Sverige, Sydkorea, Tyskland och Spanien, bidrar Paulina med en mångsidig mix av kunskap och perspektiv inom internationell marknadsföring och SEO.

Fler nyheter